Uimahyppy on ollut olympialaji kesäolympialaisissa vuodesta 1904 lähtien miesten lajina ja naisten lajina vuodesta 1912 lähtien. Kilpailuihin on aina kuulunut hypyt 10 metristä ja tätä kutsutaan kerroshypyksi, koska siinä hypätään kerrostasolta. Toinen laji on ponnahduslautahyppy, jossa hypätään kolmen metrin korkeudella olevalta ponnahduslaudasta ponnistaen. Vuodesta 2000 olympialaisissa on ollut mukana kaksi lajia lisää, kun 10 metrin kerroshypyissä ja kolmen metrin ponnahduslautahypyissä on kisattu pareittain sekä naisten että miesten sarjoissa.

Olympialaisten uimahyppyjä hallitseva järjestö on FINA (Fédération Internationale de Natation), joka on virallisesti Kansainvälisen olympiakomitean uintiurheilun lajiliitto. Se järjestää myös esimerkiksi uinnin pitkän ja lyhyen radan maailmanmestaruuskilpailut.

Sukeltaminen on ollut olympialaji kerran, kun vuonna 1904 järjestettiin miesten pituussukelluskilpailu. Muutoin veteen pulahtamisesta vastaa uintilajeihin kuuluva uimahyppy.

Olympialaisissa uimahyppääjät hyppäävät useamman kierroksen, miehet kuusi kertaa ja naiset viisi kertaa. Jokaisesta hypystä saadaan tuomareilta arvostelupisteet ja lopputuloksena on kierrosten pisteiden keskiarvo. Tuomarit voivat antaa pisteitä nollasta kymmeneen. Tuomarit arvostelevat hypyissä suorituspuhtautta, estetiikkaa ja hyppytekniikkaa. Parilajeissa tärkeää on parin samanaikaisuus. Uimahypyssä menestyvillä on hyvä avaruudellinen hahmotuskyky, rytmitaju ja koordinaatiokyky, ja heiltä vaaditaan myös voimaa ja nopeutta.

Yhdysvallat on menestynyt parhaiten olympialaisten uimahypyissä ja saanut 49 kultamitalia. Kiina on nykyään Yhdysvaltojen haastaja. Kiina on tullut uimahypyssä mukaan olympialaisiin vasta vuonna 1984, joten maita ei ehkä pitäisi edes verrata keskenään kaikkien saatujen kultamitalien määrässä. Kiina on saanut kultaa vuodesta 1984 lähtien jo 40 kertaa.

Pudotusta kärkikaksikosta Yhdysvalloista ja Kiinasta uimahyppyjen kolmanneksi menestyneimpään maahan Ruotsiin on paljon, koska Ruotsi on saanut kultaa vain kuusi kertaa. Mitaleja Ruotsilla on yhteensä 21, samoin kuin Saksalla, joka on voittanut kultaa olympialaisten uimahypyissä vain kaksi kertaa. Suomi ei ole koskaan saanut olympiamitalia uimahypyssä. Paras saavutus on ollut viides sija vuosina 1908 ja 1920.

Kansainvälinen uintijärjestö FINA on ehdottanut Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin uudeksi lajiksi korkeiden uimahyppyjen lajia. Nykyisin uinnin maailmanmestaruuskisojen yhteydessä miehet voivat kilpailla hyppäämisessä 27 metristä ja naiset 20 metristä. Tätä samaa lajia esitetään nyt myös olympialaisiin.